Bli med på en reise tilbake til en tid da mat ble lagret med naturens egne ressurser!
Hvordan kan en overgrodd og delvis kollapset jordkjeller gjenoppstå som et funksjonelt og vakkert element i et moderne, bærekraftig matsystem?
I dette foredraget deler Hedda Kortnes sine erfaringer fra Bøensætre – en levende husmannsplass med økologisk drift og permakultur i praksis – hvordan har de restaurert to gammel jordkjellere med utelukkende naturmaterialer.
Hvordan kan vi ta i bruk jordkjelleren som et energieffektivt og bærekraftig alternativ til moderne lagring? Hva slags matvarer egner seg best? Hvordan bygger man, vedlikeholder og bruker en jordkjeller gjennom året?
- Den gamle kjellerens historie og tilstand før restaurering
- Valg og bruk av naturmaterialer: torv, stein, mose, sand, never og tre
- Hvordan vi håndterte fukt, isolasjon og bærekonstruksjon – uten plast, betong eller kjemikalier
- Praktiske erfaringer og utfordringer fra prosessen
- Hva jordkjelleren brukes til i dag: naturlig matlager, fermenteringsrom, grønnsakshotell m.m.
Hedda Kortnes er eier av Bøensætre Husmannsplass, «Farmen-gården» i Aremark. Daglig leder, terapeut, instruktør og kursholder.
På Bøensætre er målet og bli et levende kunnskapssenter hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus. Ha størst mulig selvforsyningsgrad og leve etter de fire norske årstidene. Filosofien om «livets sirkel», bærekraft og permakultur går igjennom Hedda sitt liv som en rød tråd. Hedda har en stor lidenskap for det helhetlige og harmoni mellom kropp, sjel og sinn. Gjennom riktig mat, positiv tankegang, fysisk aktivitet, meditativ avspenning og vel vær.

