Den beste måten å forstå permakulturdesign på er å oppleve det i praksis!
LAND står for Læring, Aktivitet, Nettverk og Demonstrasjon.
LAND-prosjektet har som formål å opprette permakultur-besøkssentre hvor folk kan komme for å erfare direkte hva permakultur er.
Stedene kan være lokale dyrkingsprosjekter, byhager, andelslandbruk, skolehager, parker, småbruk, eller andre prosjekter som på sitt vis benytter seg av permakulturens etikk- og desingprinsipper.
Besøkende skal kunne ta del i omvisninger, praktiske oppgaver og kurs som gir en dypere forståelse av naturens kretsløp og permakultur som en god løsning for bærekraftighet.
Prosjektet er et innovativt internasjonalt samarbeidsprosjekt. Målet er å opprette nasjonale nettverk som støtter og inspirerer hverandre og formidler kunnskap til et bredere publikum.
LAND i Norge, er en videreføring av et britisk prosjekt som har hatt stor suksess med over 32000 besøkende på ca. 100 LAND-sentre. Norsk permakulturforening er initiativtager til pilotprosjektet i Norge.
Norske og nordiske LAND-sentre har et forum for erfaringsutveksling, evaluering og nettverksbygging, bl.a. gjennom regelmessige seminarer.
LAND prosjektet er med på å profilere permakultur og tilrettelagte løsninger for lokale forhold i Norge. Dette vil bl.a. bety spredning av kunnskap om bærekraftige tradisjonelle røtter, jordforbedringsteknikker, kompostering, naturlige økologiske gjødningsmetoder, dyrkningssystemer, plantesorter, biomangfold, innovative ressurs-løsninger, erosjonsforebyggingstiltak, naturlig vannrensing, CO2 lagring, biogass og energiproduksjon, energieffektivisering og omstilling fra forbruk av fossilie energikilder.
Organisasjon av LAND-prosjektet
LAND-prosjektet i Norge drives av Norsk permakulturforening. Vår Land-kordinator har overordnet ansvar for driften av prosjektet.
Styringen består også av Rådgivere og en Arbeidsgruppe. Rådgiverne besøker, intervjuer og vurderer LAND-søkere. Kvalifiseringen skjer i fellesskap i rådgivingsgruppa som består av seks personer med lang erfaring i permakultur, blant annet også diplomholdere. For å lettere nå ut til flere har vi en rådgivningsgruppe med geografisk spredning i Norge.
Alle LAND-sentre er ansvarlig for sine egne prosjekter og aktiviteter, selv om LAND-nettverket også vil fungere som et støttende fellesskap og kanskje med tiden vil kunne bistå økonomisk. Enn så lenge driftes LAND-prosjektet av frivillighet.
Besøke LAND-sentre
Ønsker du å besøke et LAND-senter? Her finner du informasjon om hvordan du kan kontakte de forskjellige sentrene direkte.
land-senter
Alvastien Telste
Eirik Lillebøe Wiken
Klyvevegen 181, 5612 Steinstø
Permakulturplanter
Benjamin Bro-Jørgensen
Rimstadbrekka 12, 6630 Tingvoll
The Edible Garden
Stephen Barstow
Malvikveien 418, 7550 Malvik
land-LÆRLINGER
Dharma Mountain
Anurati Hov
Hedalsvegen 1220, 3528 Hedalen
Eldrids Skoghage
Eldrid Skudal
Viksdalsvegen 90, 6973 Sande i Sunnfjord
Matskogen Landås
Benedicte Brun
5099 Bergen
Nordre Holt gård
Camilla Fauske
Holtebygdveien 196, Larvik
Permakultur-hagen Holt Gård
Robin Leeber
Grøumveien 225A, 3176 Undrumsdal
Porsgrunn Andelsgård
Prestealleen 52, 3944 Porsgrunn
The Goats Garden
Katherine Burke
69 Knudstadveien, 3185 Skoppum
Bli med i LAND-nettverket
LAND-nettverket har til hensikt å være en åpen dør for alle som er interessert i permakultur og langsiktig økologiske bærekraftige løsninger. I tillegg er det en kvalitetssikring, slik at besøkende på LAND-sentre får et klart bilde av hva permakulturdesign er. Vi har derfor identifisert og beskrevet tre statuser som reflekterer de nivåer LAND-kandidatene er på:
LAND-senter: Et besøkssenter som demonstrerer eksemplarisk permakulturdesign og implementering. Et LAND-senter vurderes av LAND-rådgiverne til å være et gjennomført og integrert prosjekt og anerkjennes som representativ og tilgjengelig permakulturdesign.
LAND-lærling: Et permakulturprosjekt som har søkt om å bli LAND-senter. Stedet er i prosess med å utvikle seg slik at det kan oppfylle kriteriene for å bli et LAND-senter. For å være LAND-lærling må minst en person i prosjektet ha permakultur-sertifikat (PDC).
LAND-spire: Et permakulturprosjekt som er interessert i å bli LAND-senter, og å være med i LAND-nettverket. Det er ikke krav om at noen i prosjektet har permakultur-sertifikat (PDC).
Hvorfor bli med i LAND-nettverket
- Det er en offentlig anerkjennelse for at ditt prosjekt er et forbilde og en demonstrajon av hva god permakulturdesign er i praksis.
- Det betyr at du kan bruke LAND-nettverkets logo og materiale, plakater og branding.
- Du vil være listet på Norsk permakulturforening sin webside.
- Det viser seg at LAND-prosjektene i England har fått mange besøkende, frivillige, kursdeltagere og langtidsfrivillige (for eksempel WWOOFere).
- Du kan bruke Norsk permakulturforenings hjemmeside og nyhetsbrev, for å markedsføre relevante kurs/ aktiviteter.
- Hvis du har gruppebesøk, kan gruppens transportutgifter støttes og du kan få betaling gjennom LAND-prosjektet for å gjennomføre omvisninger.
- Etter hvert som LAND-nettverket vokser i antall og diversitet, vil det bli flere erfaringer, ferdigheter og kunnskap og ressurser å dele – til inspirasjon og glede for alle i nettverket og omstillingen.
Slik søker du om å bli LAND-senter eller LAND-lærling
- Ta kontakt om det er uklarheter omkring dette.
- Last ned søknadsskjemaet her: LAND søknadsskjema
- Søknadsskjemaet fylles ut og returneres på e-post. Send signert avtale enten ved å scanne og sende til eller en papirkopi til: Norsk Permakulturforening,Maridalsveien 120, 0461 Oslo.
- Vi avtaler en dato hvor en av rådgiverne kan komme på besøk for å vurdere stedet.
- Rådgiverne vurderer stedet med utgangspunkt i et felles sett med spørsmål for alle som vurderes.
- Rådgiveren som har vært og besøkt stedet kontakter rådgivingsgruppa med sin vurdering, og de andre rådgiverne kan komme med innspill
- LAND-søkeren vil enten bli godkjent som LAND-senter, eller få statur som LAND-lærling, så sant kriteriene for lærling er oppfylt.
- LAND-senteret eller -lærlingen får overrekkelse av bevis på LAND-status, og en materiellpakke for nye sentre.
Har du spørsmål? Ta kontakt via