Yngvil S. Thomassen: Permakultur er et pågående livsprosjekt!

Her har du mulighet til å bli bedere kjent med en av våre norske permakulturlærere – Yngvil S. Thomassen:

Det finnes et helt nettverk av permakulturister og masse samlet kunnskap. Det ønsker jeg å spre bevissthet om!

Hvordan bruker du permakultur?
Jeg bruker permakultur i min hverdag, ved å dyrke mye av min egen mat, både med flerårige og ettårige planter. Jeg lager varmkompost og bokashi kompost av matavfall, og jeg lager kaldkompost av hageavfall. Dette blir brukt som jordforbedring i hagen. Jeg foredler mye av det jeg dyrker, fermenterer, lager syltetøy, hudpleieprodukter og såper selv. Slik får jeg også kosmetikk som uten skadelige stoffer og som gir minst mulig fotavtrykk på jorda. Jeg jobber som hagebrukslærer på Hurdal Steinerskole til daglig, og her bruker vi også kompost i hagen, bygger gjærder og stakitter og pergola i små trær som likevel trengs å ryddes i nærområdet. Jeg er utdannet gartner, og har min hovedkompetanse på spiselige planter og jord. Jeg er nyttevekstsakkyndig, og bruker mye ville vekster i mitt eget kosthold, og holder også kurs om dette.

Hva har permakultur gitt deg?
Permakultur er et pågående livsprosjekt. Jeg oppdaget permakultur i 20-årene, og har med tiden lært meg litt og litt mer. Det er mye kunnskap, og alltid mer å lære! Både å samle kunnskap, prøve ut nye ideer og alle prinsippene som er til stor inspirasjon.

Hva holder du på med nå?
Jeg jobber som hagebrukslærer på Hurdal Steinerskole til daglig, og har også flyttet til Hurdal for ikke så lenge siden, og holder på med å bygge opp vår spiselige hage her – i tillegg til en stor grønnsakshage på skolens område.

Hva er ditt favoritt-designverktøy og hvorfor?
Hm – jeg vet ikke helt. Kanskje kartleggingen, å se på landskapet, vannsig, vindretninger osv. – det gir mange svar på hva som blir den mest hensiktsmessige designen.

Hvorfor ønsker du å formidle/fasilitere om permakultur?
Jeg synes alle som er interessert i permakultur skal få lære om det. Mange lærer enkelte teknikker her og der, og er interessert i å lære mer, men er ikke oppmerksomme på at det finnes et helt nettverk av permakulturister og masse samlet kunnskap. Det ønsker jeg å spre bevissthet om.

Hvilke permakultur tema underviser du i? Og hva slags medium liker du best å bruke?
Jeg har brukt zoom til å undervise i før. Jeg holder kurs i bokashikompost, flerårige grønnsaker, permagrønnsaker for sone H8, fermentering, vannkefir, jeg holder dyrkeverksted både for vår og høst, skogshagekurs, kurs i innendørs dyrking om vinteren, spiselige ville vekster, formering av stauder, med barn i hagen, og introduksjon til permakultur.

Hvis du kunne endret en ting i verden, hva ville det vært og hvorfor?
Hvis jeg kunne enædret en ting i verden, tror jeg det ville vært folks bevissthet – om å leve mer i samspill med naturen. Å høste av dens gaver hjemme, og å ta vare på den.

Mer om Yngvil og informasjon om hvordan hun kontaktes finner du her: https://hagebaeret.com