Lokallag
Våre lokallag
Norsk Permakulturforening har flere aktive lokallag rundt om kring i landet. Lokallagene arbeider for permakulturens utbredelse innenfor sitt geografiske område gjennom nettverksbygning, informasjons- og kursvirksomhet. Lokallag er egne forenininger registrert i Brønnøysundregisteret. Hvert lokallag har et eget styre som består av minst tre, maks 7 medlemmer. Styret fører protokoll fra sine møter og plikter å sende årsmelding med lokallagets aktiviteter, samt regnskapet, til Norsk permakulturforening før årsmøtet.
For øyeblikket finnes følgende lokallag i Norge:
Andre lokale initiativ
På steder uten eget lokallag støtter Norsk Permakulturforening gjerne dannelsen av uformelle nettverk for medlemmer og andre permakultur interesserte. Hensikten med slike lokale initiativ er å bli kjent med hverandre og bygge opp interessen for permakultur i nærmiljøet før et eventuelt lokallag kan bli opprettet.
Per idag finnes følgende lokale grupper:
Er du interessert i permakultur og ønsker å ta initiativ til å treffe likesinnede lokalt? Ta gjerne direkte kontakt med oss så hjelper vi deg med å komme i gang!
Lokale aktiviteter
3. april 2025: Start din egen bedrift!, Fredrikstad
8. april 2025: Podekurs, Hvaler Gjestehage
Slik kan du opprette lokallag
Hvis det ikke finnes noe lokallag i ditt nærmiljø kan du gjerne ta initiativ til å start et selv. Nedenfor finner du en oversikt over hvordan man går frem for å starte et lokallag.
1. Kontakt Norsk Permakulturforening
Ta kontakt med Norsk Permakulturforeining for å informere om ditt ønske om å starte lokallag. Foreningens medlemskoordinator vil bistå deg i prosessen videre, f.eks. med å komme i kontakt med andre medlemmer i ditt område.
2. Stiftelsesmøte
For å opprette et lokallag, må det avholdes et formelt stiftelsesmøte. Før stiftelsesmøtet skal alle medlemmer som bor i lokallagets område ha mottatt skriftlig innkalling senest to uker før møtet. (Stiftelsesmøtet kan i tillegg informeres om i media/sosial media.) Norsk Permakulturforening hjelper til med utsending av invitasjon gjennom foreningens medlemssystem.
3. Navn-givning
Lokallagets navn bestemmes på stiftelsesmøtet og skal skrives slik: (Områdenavn) permakulturlag
4. valg av styre
På stiftelsesmøte skal det velges et styre. Man trenger ikke å være mange for å stifte et lokallag. Tre personer i styret kan være nok. Det skal minimum bestå av leder, nestleder og kasserer. Det er mulig å velge en flat struktur i styret, men det er likevel nødvendig å bli enig om en som skal være kontaktperson.
5. Vedtekter
Lokallaget utarbeider egne vedtekter. Disse må være i tråd med Norsk Permakulturforenings vedtekter og formålsparagraf:
“8. Lokallag. Lokallagene skal ha samme formålsparagraf som Norsk permakulturforening men kan også ha tilleggspunkter. Norsk permakulturforenings styre skal godkjenne lokallagenes vedtekter. Norsk permakulturforenings vedtekter gjelder der lokallagenes vedtekter ikke sier noe. Lokallagene skal ha eget organisasjonsnummer. Man må være medlem av Norsk permakulturforening for å være medlem i lokallag. Kontingent betales nasjonalt. Lokallag kan søke økonomisk støtte fra den nasjonale foreningen. Man kan melde seg inn i de lokallag man ønsker.“
Klikk her for å laste ned en mal for Lokallag-vedtekter.
6. Godkjenning av vedtekter
Lokallaget søker Norsk Permakulturforening om godkjenning av vedtektene. Blir de ikke godkjent får de tilbakemelding om det fra Norsk Permakulturforening, og det må søkes på nytt.
7. Bankkonto
Lokallaget kan opprette egen bankkonto.
8. Registrering
Lokallaget registreres i Brønnøysundregisteret. Samtidig bør man registrere lokallaget i Frivillighetsregisteret for dette åpner muligheten for å søke om grasrotandel fra Norsk Tipping (se nedenfor).
9. Tilgang til medlemssystemet
Lokallaget tar kontakt med foreningen for å få opprettet en bruker i Norsk Permakulturforenings sentrale medlemsssytem. Dette gir laget tilgang til å kommunisere med lokale medlemmer.
10. økonomisk Støtte
Lokallaget kan søke støtte fra Norsk Permakulturforening til oppstart og aktivitetssstøtte (se nedenfor).
11. Nettside
Lokallaget kan få en egen side på permakultur.no. Følgende informasjon sendes inn for å opprette siden:
- Et bilde i landskapsformat (f.eks. fra oppstartsmøtet, eller en annen aktivitet organisert av lokallaget).
- En liten tekst som presenterer lokallaget og hvilke geografiske områder det omfatter.
- Oversikt over lokallagets styremedlemmer.
- Lokallagets kontaktinformasjon.
- Link(er) til lokallagets nettside/facebokside eller lignende.
- Informasjon om kommende aktiviteter.
Oppsummering
Dette må Norsk Permakulturforening få fra lokallaget etter oppretting:
- Vedtekter, organisasjonsnummer, kontonummer.
- Kontaktperson, e-post-adresse, telefonnummer (og informasjon om endring når det skjer).
Når lokallaget er i gang
Lokale arrangement bør annonseres gjennom kalenderen på nettsiden til Norsk Permakulturforening for best mulig profilering av aktivitetene, laget og foreningen.
Husk sende melding når lokallaget skifter kontaktperson.
Nye medlemmer som melder seg inn i Norsk Permakulturforening kan velge et relevant lokallag ved påmelding.
Økonomisk støtte til lokallag
Norsk Permakulturforening
Oppstartstøtte: Lokallaget kan søke Norsk Permakulturforening om støtte til oppstart. Foreningen støtter oppstart av opptil to lokallag per år med kr 2000,- per lokallag.
Studieforbundet solidaritet
Lokallaget kan få støtte for kurs på samme vis som Norsk Permakulturforening, gjennom Studieforbundet Solidaritet. Dvs. lokallaget kan, gjennom sine aktiviteter, søke støtte til studiesirkler (kurs, samlinger osv.) hvor kursleder vil få 50% av inntektene, og lokallaget de resterende 50%. For å gjøre dette må det fremlegges en studieplan og et oppmøte-register. Koordinatoreren for utdanning i Norsk Permakulturforening kan veilede i denne prosessen.
FRIFOND – NORGES ENKLESTE STøTTEORDNING FOR BARN OG UNGE
Det er mulig å søke om støtte fra Frifond hvis en tredjedel (1/3) av de som deltar på aktiviteten er under 26 år.
Norsk Tipping – Grasrotandelen
For at ditt lokallaget skal motta midler fra Grasrotandelen (Norsk Tipping), må det være registrert i Frivillighetsregisteret, som er en del av Brønnøysundregisteret. Her er gjelder det å få folk som tipper til å velge permakultur, så kommer pengene inn av seg selv.