Maren Skyrudsmoen: permakultur rommer en fin, inkluderende og mulighetsorientert måte å se ting på

Et grunnleggende prinsipp i permakultur er at vi setter pris på mangfold. Akkurat som alle artene i naturen lever i samspill med hverandre, så er hver person unik og spiller en avgjørende rolle i foreningen.

Her har du mulighet til å bli bedere kjent med vår LAND-koordinator, Maren Skyrudsmoen:

Jeg tror kombinasjonen av tradisjonell design prosess og permakulturprinsipper kan åpne opp for verdifulle perspektiv og løsninger.

Husker du noe fra ditt første møte med permakultur (når, hvordan)?
Jeg hadde hørt ordet permakultur litt her og der over lengre tid og så vel for meg noe med dyrking og økologi. En dag fikk jeg opp en annonse om PDC kurs, og ble med på et introduksjonsmøte arrangert av Norsk Permakulturforening. Jeg tok deretter min PDC med en utrolig fin gjeng på Dharma Mountain i 2023. Det anbefales!

Hva er din bakgrunn og hvordan kan den kombineres med permakultur?
Jeg er utdannet industridesigner og har jobbet bredt innen digital produkt- og tjenesteutvikling, og også med innslag av businessutvikling. Jeg tror kombinasjonen av tradisjonell design prosess og permakulturprinsipper kan åpne opp for verdifulle perspektiv og løsninger.

Hvor kommer du fra, hvor holder du til nå, og er du med i et lokalt permakulturlag?
Jeg kommer opprinnelig fra Kirkenær i Solør. Etter mange år i Oslo flyttet jeg ut av byen og bor nå på Dovre i Nord-Gudbrandsdalen.

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i NPF?
Fordi jeg har lyst til å lære mer om permakultur, se det i praksis, bruke min kompetanse på noe bra for oss alle og være en del av et engasjert og optimistisk fellesskap.

Hvorfor ønsker du å spre kunnskap om permakultur?
Fordi jeg syns permakultur rommer en fin, inkluderende og mulighetsorientert måte å se ting på. Jeg tror flere og flere ønsker mer tilknytning til naturen, og mer bevissthet rundt hvordan man egentlig ønsker å leve.

Hvordan bruker du permakultur til daglig?
Til å designe min egen bedrift og livsstil. Til å ta valg som er bra for både meg og de rundt meg.

Hva er ditt favoritt-permakulturverktøy og hvorfor?
Det tror jeg må være å designe for Sone 00 og self-regulating. At alt starter med en selv. Det er blitt veldig trendy med selvutvikling, men allikevel er dette ganske fraværende på mange arbeidsprosesser og lederskap i næringslivet. Jeg tror mange hadde følt mer samhold og trivsel om det var mer transparens rundt behov, følelser og livets utfordringer.

Hva liker du best å dyrke selv?
Sopp! Både gourmet- og funksjonell sopp. Jeg er i gang med å etablere innendørs sopproduksjon på Dovre og selskapet Mycotopia. På sikt har jeg lyst å utforske utendørs soppdyrking. Soppdyrking lager i tillegg et sluttsubstrat med mange muligheter innen kompost og jordhelse.

Hva hadde du vært i et plantelaug og hvorfor?
Akkurat nå føler jeg meg som en spire siden jeg er ganske ny til permakultur, men lærer nye ting hele tiden. Jeg liker også å jobbe med idéer og konsepter som kan poppe opp og frem.

Nevn tre verdier som er viktige for deg og ditt liv akkurat nå?
Frihet, tålmodighet og kreativitet.

Kan du anbefale noen gode ressurser om permakultur og/eller regenerativ livsstil ?
Foredragene til Norsk Permakulturforening som man får tilgang på som medlem.
Boka Mycelium Running av Paul Stamets.
Bøker av Louise Hay, Joe Dispenza og Deeprak Chopra for sone 00.
Filmen The Real Dirt on Farmer John.
Filmer fra Woodlanders og Happen Films.
Filmer: “The Biggest Little Farm” og “Kiss the Ground.”

Hvis du kunne endret en ting i verden, hva ville det vært og hvorfor?
Få alle mennesker til å bli mer glad i seg selv, og med det vil mye annet løse seg også.