Elin Eftevaag: Det meste er en ressurs hvis man bare tenker alternativt!

Et grunnleggende prinsipp i permakultur er at vi setter pris på mangfold. Akkurat som alle artene i naturen lever i samspill med hverandre, så er hver person unik og spiller en avgjørende rolle i foreningen.

Her har du mulighet til å bli bedere kjent med vår økonomikoordinator, Elin Eftevaag:

Observasjon og samhandling er mitt favoritt-permakulturverktøy. Det har vært viktig for meg i etableringen av Brekkestø Hage. Observerer at det også har påvirket meg i relasjoner; jeg er blitt bedre til å observere for så å samhandle med andre, føler jeg.

Husker du noe fra ditt første møte med permakultur (når, hvordan)?
Mitt første møte med permakultur var i Portugal i 2010 på en helsefarm ved Algarvekysten som min tante etablerte. Jeg var flere ganger på besøk og har også jobbet der. Et stort område hører til stedet og de dyrker egne grønnsaker, frukt og bær. Ble fasinert av permakulturhagen for den var så vakker. Skjønte ikke hva permakultur var den gangen, og det er jammen ikke lett å forklare nå heller.

Hva er din bakgrunn og hvordan kan den kombineres med permakultur?
Min profesjonelle bakgrunn er fra næringslivet, som prosjektleder og forretningsutvikler. Som gründer og etablerer av Brekkestø Hage, en permakultur markedshage, har jeg permakultur med meg hele veien. Den er med meg i alt jeg gjør og jeg føler den er blitt en integrert del av meg. Min forretningsmessige bakgrunn er god å ha når det gjelder økonomi, salg, markedsføring, alle de “kalde” tingene, mens permakultur står for det “varme” tingen, innholdet i det jeg gjør.

Hvor kommer du fra, hvor holder du til nå, og er du med i et lokalt permakulturlag?
Jeg kommer fra Kristiansand, bor nå i Brekkestø, på Justøya i Lillesand Kommune, på Sørlandet. Det er nettopp etablert et lokallag på Agder, men jeg har ikke hatt andledning å være med enda.

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i NPF?
Permakultur har gitt meg så mye. Jeg ønsker å gi noe tilbake.

Hvorfor ønsker du å spre kunnskap om permakultur?
Fordi det er det viktigste budskapet jeg kan ha. Permakultur kan redde verden.

Hvordan bruker du permakultur til daglig?
Jeg er veldig opptatt av å ikke skade; jorden, dyr, andre mennesker, alt levende. Det innebærer at jeg ikke er en forbruker av materielle ting. Det går igjen i alt jeg gjør, fra dyrking i Brekkestø Hage hvor jeg prøver å bruke ressursene rundt meg. Mitt motto der er at “det meste er en ressurs hvis man bare tenker alternativt.” Jeg er veldig opptatt av å ta vare på jorden, ta vare på mennesker og alt levende og av rettferdig fordeling.

Hva er ditt favoritt-permakulturverktøy og hvorfor?
Tror det må være observasjon og samhandling. Det har vært viktig for meg i etableringen av Brekkestø Hage. Observerer at det også har påvirket meg i relasjoner; jeg er blitt bedre til å observere for så å samhandle med andre, føler jeg.

Hva liker du best å dyrke selv?
Dyrker over 40 ulike ettårige vekster, men holder på å gå over til mer flerårige vekster; grønnsaker, bærbusker og frukttrær. Vanskelig å si hva jeg liker best å dyrke, men i og med jeg selv bare spiser det som til enhver tid er i sesong, gleder jeg meg vilt til de første egendyrkede tomatene!

Hva hadde du vært i et plantelaug og hvorfor?
Tror jeg hadde vært en pionerplante. Jeg er en pioner i mitt daglige virke, dessuten liker jeg å forbedre og tilrettelegge for at andre skal trives.

Nevn tre verdier som er viktige for deg og ditt liv akkurat nå?
Tålmodighet, utholdenhet og tillit.

Kan du anbefale noen gode ressurser om permakultur og/eller regenerativ livsstil ?
Jeg følger mange flinke folk på YouTube og Instragram; søk på #permaculture så får du opp en masse profiler. Geoff Lawton og Huw Richards har gitt meg mye, blant mange andre. Av litteratur (og på YouTube) har jeg hatt stor nytte av Miraculous Abundance av Perrine og Charles Hervè-Gruyer på Le ferme du Bec Hellouin i Normandie. Sepp Holtzer Permaculture og Eliot Coleman Winter harvest Handbook anbefales, The Permaculture market Garden av Zach Loeks, og selvfølgelig Bill Mollison og mange, mange flere.

Filmer: “The Biggest Little Farm” og “Kiss the Ground.”

Hvis du kunne endret en ting i verden, hva ville det vært og hvorfor?
Jeg ville skapt fred og så ville jeg at folk skulle bo og leve sammen i eco villages hvor de dyrket sin egen mat og hvor det var rettferdig fordeling. I en drømmeverden… 🙂

Mer om Elin og Bekkestø Hage finner du her: https://www.facebook.com/brekkestohage/