Her har du mulighet til å bli bedere kjent med diplomholder og en av våre mest erfarne permakulturlærere – Jan Martin Bang:
Jeg liker godt å tenke at løsningen ligger i problemet, fordi det åpner for nye og uventet tanker!
Hvordan bruker du permakultur?
Jeg bruker permakultur i hverdagen, når jeg dyrker i hagen, og når jeg planlegger ulike ting.
Hva har permakultur gitt deg?
Permakultur har gitt meg en stor krets av venner og kollegaer, en god måte å koble meg sammen med økologien og naturen og mange gode løsninger i hverdagslivet.
Hva holder du på med nå?
Jeg underviser PDC-kurs, er mentor for flere diplomander, og prøver å pensjonere meg. Skriver mye og jobber i hus og hage.
Hva er ditt favoritt-designverktøy og hvorfor?
Jeg liker godt å tenke at løsningen ligger i problemet, fordi det åpner for nye og uventet tanker.
Hvorfor ønsker du å formidle/fasilitere om permakultur?
Jeg vil formidle permakultur for å gjøre verden til et bedre sted for oss alle, dyr og planter inkludert.
Hvilke permakultur tema underviser du i? Og hva slags medium liker du best å bruke?
Jeg liker best å undervise PDC-kurs, og jeg foretrekker face-to-face kurs. Jeg kan gjerne bidra med face-to-face kurs og treff, zoom møter og andre digitale løsninger.
Hvis du kunne endret en ting i verden, hva ville det vært og hvorfor?
Jeg skulle ønske at flere mennesker er mere bevisst på at vi må endre den måten vi tenker på. Jeg vil ha grønnsakshage i hver skole i Norge!
Bio
Jan Martin Bang er født i Oslo og vokste opp i England hvor han har sin utdannelse. Han tok Bachelor i arkeologi, filosofi og geografi i 1973 (BA, Nottingham University), pedagogisk utdannelse i 1974 (Post Graduate Certificate of Education, Nottingham University), og jordbruksutdannelsen i 1980 (Certificate of Agriculture, Lincolnshire College of Agriculture). Han var aktiv i den engelske samvirke bevegelsen (Co-operative Movement) og fagforeningen for landbruksarbeidere i 1970 årene. Han flyttet til Israel i 1984 og var kibbutz medlem i 16 år. Siden 1993 arbeidet han med miljøprosjekter i kibbutz bevegelsen. Han representerte ”Global Ecovillage Network” i Israel, og var med å bygge opp den Israelske Permakultur bevegelsen, og underviste de første Permakultur kurs på hebraisk. Som en del av dette arbeidet fikk han anledning til å reise mye i Midt Østen, besøke prosjekter og undervise i Egypt, Tyrkia, Kypros og i de Palestinske områder.
I 2000 flyttet han til Norge og var medarbeider på Solborg Camphill Landsby utenfor Hønefoss i Norge i flere år. Han har vært koordinator, regnskapsansvarlig og sekretær i Norsk Permakultur Forening og har vært aktiv i økolandsbymiljøet i Norge. Han redigerte Landsbyliv, tidsskrift for antroposofisk omsorgsarbeid i Norge i 11 år, var koordinator i Norske Økosamfunns Forening og i administrasjonen i Norsk Permakultur Forening, og aktiv I å sette opp Norsk Permakultur Diplom Laug.
Han fikk sin Permakultur Diplom fra det Nordiske Permakultur Institutt i 2006 for hans arbeid innenfor Pedagogikk og Felleskapsutvikling. Han har vært activ i International Communal Studies Association (ICSA) siden det begynte I 1985, en verdensomspennende organisasjon av akademikere og aktivister som studerer og bor i økolandsbyer, kollektiver, og andre typer fellesskap. Han ble valgt som koordinator for foreningen i 2010. Siden da han han vært med å arrangere flere ICSA konferanser, og han har presentert både forskning og rapporter på disse.
I 2014 ble han utpekt som en ”Fellow of the Findhorn Foundation”.
Han skrev boken ”Ecovillages – a Practical Guide to Sustainable Communities” i 2005, og i 2007 “Growing Eco Communities – practical ways to create sustainability”, begge er utgitt av Floris Books i Edinburgh. To bøker til kom i 2009; ”Sakhnin – a portrait of an environmental peace project in Israel” og ”The Hidden Seed – the story of the Camphill Bible Evening”. I 2010 kom boken “”A Portrait of Camphill – from founding seed to worldwide movement”, en bok om Camphill bevegelsens historie internasjonalt. I 2011 bidra han med et kapittel i boken “Fremtidsfrø”. Han utga to bøker i 2015: Permaculture – A Spiritual Approach, på Findhorn Press, og Permaculture – A Student’s Guide to the Theory and Practice of Ecovillage Design.