Et grunnleggende prinsipp i permakultur er at vi setter pris på mangfold. Akkurat som alle artene i naturen lever i samspill med hverandre, så er hver person unik og spiller en avgjørende rolle i foreningen.
Her har du mulighet til å bli bedere kjent med Celine Faudot som er varamedlem i styret til Norsk Permakulturforening:
Hvis mange begynner å dyrke på lag med naturen og på en enkel måte, så blir det mat og trivsel i alle hager!
Husker du noe fra ditt første møte med permakultur (når, hvordan)?
Den første permakulturgården i europa har formidlet mye om permakultur gjennom bøker og videoer på Youtube. Jeg kan husker en dokumentarfilm om den franske gården “Ferme du Bec Hellouin” som virkelig tente en gnist i hodet mitt. Det var i 2013. De klarer å vise samarbeidet mellom natur og matproduksjon på en så helhetlig, myk og klar måte at man umulig kan være uenig med dem!
Hva er din bakgrunn og hvordan kan den kombineres med permakultur?
Jeg er utdannet sivilingeniør i maskin og skrev doktorgrad om tidevannsturbin og bølger ved NTNU. Jeg har lært å observere hvordan ting reagerer når de er utsatt for forskjellige parametere. I hagen bruker jeg denne observasjonsevnen daglig, sammen med analyse for å forstå fenomener som foregår mellom de forskjellige elementene. Det gjør at designet og metodene jeg bruker bedre følger naturpremissene, sparer energi og tid, og bare er gunstige for alle.
Hvor kommer du fra, hvor holder du til nå, og er du med i et lokalt permakulturlag?
Jeg er fransk og kom til Norge i 2009. I 2015 flyttet jeg til Indre Fosen (Trøndelag) hvor jeg begynte å dyrke grønnsakene for familien min på 5, og en markedshage siden 2020.
Hvorfor har du valgt å engasjere deg i Norsk Permakulturforening?
Å dele overskuddet er en del av permakulturetikken. Jeg har ikke overskudd i tid men jeg følte at jeg kunne bidra med å spre ordet om permakultur ved å sitte i styret.
Hvorfor ønsker du å spre kunnskap om permakultur?
Livet er så mye finere med permakultur i bakhodet! Norge har blant de laveste matselvforsyningsgradene i verden. Mange tror at det ikke er mulig å dyrke mye mer enn det man gjør i dag. Men det kan endre seg, spesielt hvis man bruker permakultur, analyserer ressursene og begrensningene man har på ethvert sted. Jeg vil derfor vise at hvis mange begynner å dyrke på lag med naturen og på en enkel måte, så blir det mat og trivsel i alle hager. Dette ville også hjelpe mot tap av biodiversitet, med mange hager som blir puslebrikker av små grønne oaser…
Hvordan bruker du permakultur til daglig?
Jeg holder kurs om forskjellige temaer innenfor permakultur (www.permakult.no). Jeg driver også en liten markedshage hvor jeg prøver å bruke det jeg har uten å skape avfall, gjøre små steg av gangen, verdsette kantene, invitere inn det biologiske mangfoldet, osv. Dette gir mat til mitt nærmeste samfunn.
Hva er ditt favoritt-permakulturverktøy og hvorfor?
Jeg er fortsatt forsker i hjertet, så observasjon og iterasjon er mine to favoritt-permakulturverktøy. Det er bare ved å observere, år etter år, at man får en god forståelse av hva som skjer både over og under jordoverflaten.
Hva liker du best å dyrke selv?
Jeg liker å dyrke pipeløk og grønnkål. Ikke bare fordi de passer veldig godt sammen i salat, men også fordi de gir mye mat på lite plass. Pipeløk er en flerårig plante som blir større og større hvert år, mens grønnkål er ettårig, men kan overvintre ute og gi gode små blad om våren.
Hva hadde du vært i et plantelaug og hvorfor?
Jeg tror at pionerplante er det jeg hadde vært i et plantelaug. Jeg har en tendens til å prøve nye ting før det blir kjent av mange. Jeg vil også teste og formidle om mine feil og suksesser slik at det blir lettere for andre å dyrke.
Nevn tre verdier som er viktige for deg og ditt liv akkurat nå?
Frihet, rettferdighet og gjensidig hjelp. Frihet til å uttrykke seg, på alle måter, for seg selv og sammen med andre. Helt alene går man ikke langt, det er derfor viktig å kunne satse på hjelp fra andre, utveksle verktøy og tjenester.
Kan du anbefale noen gode ressurser om permakultur og/eller regenerativ livsstil?
Jeg anbefaler videoene til Stefan Sobkowiak – The Permaculture Orchard, samt alle bøkene fra Charles og Perrine Hervé-Gruyer som dannet La ferme du Bec Hellouin (noen av dem finnes på engelsk).
Hvis du kunne endret en ting i verden, hva ville det vært og hvorfor?
Det er mange ting man kunne endre for en bedre verden. Men det å gi mulighet til alle (og spesielt barna) til å skape et spesielt forhold til naturen og til maten de spiser, vil ha gunstige konsekvenser for helse (både psykisk og fysisk) og naturen.
Mer om Celine finner du her: https://permakult.no/