Month: September 2016

Lansering av LAND prosjektet i Norge

Lansering av LAND prosjektet i Norge

På søndag var det lansering på Herligheten parsellhage i Oslo.

Det var taler fra Georgiana Keable og Helene Bøhler, LAND prosjekt koordinator. Helene Gallis, gründer av Nabolagshager, MAJOBO og forfatter av Dyrk byen, sto for snorklipping.

Arrangementet ble feiret med varm suppe og kaker fra frivillige. Lars Beckstrøm fra deLillos og Tsarsten and the Freudian Slippers sto for musikken.

Diego Belda leverte Jonglerings performance.

_MG_6870

_MG_6893

_MG_6920

_MG_6914

Nasjonal Lansering av LAND!

Nasjonal Lansering av LAND!

Velkommen til lansering av LAND og til feiring av opprettelsen av LAND-nettverket!

LAND står for “Læring, Aktivitet, Nettverk og Demonstrasjon” og har som mål å kartlegge permakultur besøkssentre i Norge, og gjøre stedene og forståelsen av permakultur i praksis lettere tilgjengelig for allmenheten.

Se mer på Facebook.

Nordisk permakulturfestival 2016

Nordisk permakulturfestival 2016

Bygging av vegger. Hønsehus

Den sjette Nordiske permakulturfestivalen ble holdt i Isnäs i Finland, ca. en time øst fra Helsinki. Fra torsdag 4. til søndag 7. august var vi bortimot 200 personer samlet ved kysten i Finskeviken, på bygda der det snakkes mer svensk enn finsk, for å bli inspirert, for å dele erfaringer og lære nytt – og å bli kjent med hverandre. Det var mulig å komme til festivalen på en bio-gass-buss fra Helsinki, noe mange benyttet seg av. Deltakerne og fordragsholderne kom ikke bare fra Norden men også fra Litauen, Estland, Belgia, Tyskland, Canada, Bulgaria osv. Fra Norge var vi fem deltakere, hvorav to finner.

Programmet var lagt opp til å inneholde en god blanding av praktiske og teoretiske temaer. Flere av de praktiske øvelsene var så populære at alle fikk ikke være med på de selv om de ble arrangert gjentatte ganger. Man kunne være med på å bygge pizzaovn og hønsehus av leire, bygge tørrtoalett og utekjøkken og lære å tenne bål uten å bruke fyrstykk og i tillegg koke egg på bålet men uten vann. Soppdyrking til medisinsk bruk var det også mulig å holde på med. Kursholdernes side Nordic fungi har litt info om dette på engelsk.

Av de mer teoretiske temaene var presentasjon av ulike CASE, altså steder der man har tatt permakultur i større eller mindre omfang i bruk, populære. Noen eksempler på dette var: Iso-Orvokkiniitty (Finland) og Myrrhis (Danmark). Suvi van Gestel bodde ett år sammen med sin bestemor på et lite hus på landet og kalte dette eksperimentet self-sufficiency i Finland – hvordan overleve «på gamlemåten» i dagens samfunn, ved å bl.a. bruke permakulturmetoder. På en nettside finner man adresser til grupper som driver på med dyrking i byene i Finland.

Arboriculture-course begynte med en teoretisk del og fortsatte som en praktisk øvelse senere. Tilnærmingen til trærne og buskene var holistisk, det vil si at man tar hensyn til bær- og frukttrær og busker sin biologi, økologi og kulturell betydning i behandling av dem. Vi fikk også høre om skogshager i India.

Rita Amundsen fra Bærum snakket om andelslandbruket på Øverland, der hun i mange år har vært ansvarlig for urtehagen. Også noen av de finske andelslandbruk-gårdene ble presentert på festivalen. Rita holdt også kurs om spiselige ville vekster.

GNH, gross national happiness, var tema på et arrangement. Tanken om å måle velstand på en mer holistisk måte stammer fra Bhutan på 1970-tallet. I Norge har man en Facebookside, GNH Norway – Happy People and Planet, for de interesserte.

Blanding av leire, sand og halm til hønsehus

Arrangementet var delt mellom flere plasser; samfunnshus Solbacka, lokal skole, bolig ved en gammel sagfabrikk, to øko-småbruk Edesby og Fågelby samt Forest classroom, der vi hørte foredrag under åpen himmel inn i mellom gamle, flotte furuer. For å komme fra sted til sted kunne man sykle, gå eller bli kjørt.

Kveldsprogrammet inneholdt mye musikk, tradisjonell og utradisjonell. På ett av de praktiske kursene lærte man å lage spennende, tradisjonelle instrumenter av naturmaterialer. Dagene startet gjerne med ulike yoga og meditasjonøvinger.

Det finnes ikke en nasjonal permakulturorganisasjon i Finland enda, men de finske deltakerne hadde på programmet drøftinger om å stifte en slik organisasjon. Særlig stor ble interessen for å få til en felles organisasjon etter at Catherine Dolleris hadde hatt sin presentasjon om LAND. Forutsetningen for å bli et LAND-sted er at det i hvert land tas hånd om organiseringen sentralt.

Islenningene har tatt imot oppfordringen om å arrangere festivalen hos dem i 2017.