Month: May 2015

Nytt nyhetsbrev ute

Nytt nyhetsbrev ute

Som medlem i Norsk permakulturforening mottar du nyhetsbrev på e-post ca. fire ganger i året. Nyhetsbrevet inneholder informasjon om prosjekter, kurs og annet som skjer på permakulturfronten, og er til stor inspirasjon. Som en smakebit legger vi ut en liten del av siste nyhetsbrev under. Her kan du bli medlem.

Fra det jordnære til de store spørsmål

Tekst av Jan Bang

Norge er et lite land og permakulturmiljøet her er ikke stort. Men det er ikke alltid størrelsen av noe som er avgjørende. Vi er et lite miljø, men svært aktiv og engasjert, ikke bare i Norge, men internasjonalt. I fjor ble det utgitt to bøker skrevet av våre medlemmer, og når vi ser litt nærmere på disse to bøkene, avslører det hvor stort og bredt permakulturfeltet egentlig er.

For flere år siden hadde foreningen sitt årsmøte i Trondheim, og helgen avsluttet med et besøk hos Stephen Barstow for å treffe ham, se på hagen hans og spise en av hans”Ekstremsalater”! Han er i verdensmesterklassen når det gjelder salater av ville vekster, og har nå kommet med boken ”Around the World in 80 Plants”. I en forenklet, svart/hvit verden skiller vi mellom ”jordbruk” og ”sankere og jegere”. I arkeologien snakker vi om den ”neolittiske revolusjon” som overgangen fra den ene til den andre. Men jeg tror at virkeligheten er mye mer komplisert, og at det er en gradvis og myk overgang mellom de to, med en god del overlapping. Etter å ha lest Stephens bok er jeg enda mer overbevist. Han har samlet spiselige planter fra hele verden i sin hage, noen er dyrket frem, andre fra villmarken. Er ikke dette å dyrke, selv om planten er ”vill”? Mange av disse plantene var kjent for de som bodde her i dette landet før oss, både vikinger og samer. Særlig de sistnevnte er tradisjonelt sett på som veidemenn, som ikke dyrket jorden. Men det viser seg at de kjente til mange såkalte ville vekster, som etablerte seg der de samlet reinsdyrene, og selv det samiske språket har et fint ord for det som smaker best fra Vossekvann planten, ”bestibiti”. Dere kan sikkert gjette dere frem til hva det betyr!

For to år siden tok Arna Mathiesen PDC (permakultur grunnkurs), og året etter utga hun boken ”Scarcity in Excess”. Arna er arkitekt, opprinnelig fra Island, men bosatt og aktiv i Norge. Boken ser på Islands økonomisk kollaps i 2008 og stiller spørsmål om hvordan dette er forbundet med mangel på miljøbevissthet i den voldsomme utbyggingen som preget årene før. Arna tar et ”flybilde” og forbinder da arkitektur ,økonomi, jordbruksplanlegging og regulering, og miljøforståelse. Hun viser til at en mangel på helhetsbevissthet i planlegging kan føre til katastrofale resultater. Begge disse bøkene er gjennomsyret av permakulturelt tenkning, og de viser hvor bredt permakultur strekker seg. Fra det helt jordnære, med sanking av ville vekster, til de store spørsmålene og utfordringene rundt global økonomi, bygging, teknologi og energi. Det er akkurat dette som jeg opplever engasjerer meg i faget. Det er akkurat dette vi tok med oss fra 1970 årene med parolen ”think global, act local”. Det er akkurat derfor disse to bøkene utfyller hverandre.

Begge disse bøkene er sterkt anbefalt! Den ene kan vi ta med oss ut på tur, og komme tilbake med mat! Den andre kan vi kose oss med i godstolen, mens vi funderer på de store spørsmål, og nyter smaken av skvallerkål, strandstjerne eller brennesle.

Around the World in 80 Plants. Stephen Barstow.

Permanent Publications.Scarcity in Excess. Arna Mathiesen. Actar Publishers.

 

 

Bokslipp: Permaculture – A student’s guide to the theory and practice of Ecovillage Design

Bokslipp: Permaculture – A student’s guide to the theory and practice of Ecovillage Design

11. juni kl 17 blir det permakulturelt bokslipp i SO sine lokaler, Motzfeldsgate 1, Oslo.

Publikum avgjør om presentasjonen blir på engelsk eller norsk. Boken er skrevet på engelsk.

Bangs bok

 

Jan Martin Bang invites to

Lecture, slides, questions, booksales and booksigning

Permaculture design has been the bedrock of the growth of the worldwide network of Ecovillages since the mid 1990s. A well-developed set of educational programmes has evolved too. This book takes as its basis the well-known Permaculture Design Course.

This invaluable source book brings together everything students on such courses need to know about Ecovillage design. Starting with a historical survey of the tradition of intentional community, the book covers topics ranging from the size of community, gardening and farming, building and technology, to economics, and tools for helping communities to grow and develop.

Additionally, the guide features a number of richly observed Ecovillage case-studies with photographs, alongside lots of tips for facilitators and self-study groups.

This comprehensive book will also be of interest to those wishing to contribute to the founding and building of Ecovillage communities for a sustainable future.

Ny utgave av det danske permakulturmagasinet

Ny utgave av det danske permakulturmagasinet

forside 13 svensk
Alle medlemmer av Norsk permakulturforening får tilsendt det danske permakulturmagasinet to ganger i året. Nyeste utgave er fra månedsskiftet april/mai 2015.

Tidsskriftet utgis hver vår og høst, og tar svært gjerne imot tekster om prosjekter, kurs eller annet relevant i Norge. Frist for innlevering er henholdsvis 1. august og 2. januar. Nyheter om foreningen har frist en måned senere.