Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette event har allerede funnet sted.

PDC oppfølging og fordypning

21/09/2019 -10:00 - 22/09/2019 -14:00

Vi har holdt flere Permakultur Design Kurs og treff her på Jevnaker i de siste årene, og i tillegg PDC kurs andre steder i Norge. Vi inviterer nå alle deltagerne til enda en samling i etterkant for å treffes igjen og for å se på hvordan veien går videre med Permakultur. Vi tror at de som står sentralt i Permakultur i Norge vil ha utbytte av dette treffet, derfor inviterer vi også alle i Permakultur Foreningens styre, og arbeidsgruppen og rådgivere for LAND prosjektet til denne helgen. Vi har flere medlemmer som nå arbeider med Diplom prosjekter, og de blir også invitert. Dette blir en fin anledning til å utveksle erfaringer og kunnskap med aktive, engasjerte permakulturister!

Helgen blir en anledning til å fordype seg i Permakultur og oppleve Jevnaker Hage, en Permakultur inspirert samfunnshage. Vi har også invitert Jennifer McConachie fra Efferus som skal fordype oss i sopp og skogshagedesign. Hun tok PDC kurset noen år siden her på Jevnaker, og er nå en profesjonell permakulturist med mye erfaring og kunnskap som hun vil dele med oss.


Her vinker Jennifer til oss, fra PDC-kurset hun deltok på i 2015. Foto: Jan Bang

Efferus

Efferus er en nettbutikk, og et utsalgssted og kompetansesenter for skoghagerelaterte planter, trær, busker og sopp, pluss plantebistand og kursing. Efferus drives av Guren Efferus, som er gartner, sosialfilosof og forfatter av «Dyrking av storhassel i Norge». Selskapet har jobbet siden 2010 med å skape løsninger for landbruksdrift som ivaretar livet i jorda. Se www.efferus.no.

Jennifer McConachie

Jen er en brennende engasjert permakulturist med skotsk opprinnelse og bakgrunn som komponist for dansteater. Etter at hun fikk barn, har hun dedikert livet sitt til å jobbe med gode permakultur løsninger for lokalsamfunnet og naturen. Hun tok PDC i 2015 hos Jan Bang og jobber nå med sin diplomoppgave i kategorien site-design. Hun har en skoghage hjemme og er selvlært i hagebruk. Hun jobber på Efferus med
distribusjon og produksjon av skoghage planter, design, rådgiving og skolering i soppdyrking, skoghage og permakultur.

Jevnaker Hage

Jevnaker Hage er en etablert samfunnshage på Jevnaker, basert på Permakultur prinsipper. En av initiativtagerne er rådgiver for LAND prosjektet i Norge, en annen sitter i LAND arbeidsgruppen. Begge sitter i styret til Norsk Permakultur Forening. I de siste årene har PDC grupper bygget urtespiral, hügelbed, plantet trær og sådd frø. Vi har brukt hagen som utgangspunkt for design oppgaver og til observasjon. I fjor fikk vi et solcelledrevet komposteringstoalett, utviklet av professor Petter Jensen på NMBU i Ås.

 

Fra Oppfølgings treff 2017 i Jevnaker Hage. Foto: Jan Bang
Les mer om Jevnaker Hage:
http://www.jevnakerhage.com

Målsettingen for seminaret

Nettverksbygging blant de som har tatt PDC
Utveksle erfaringer gjort etter fullført PDC
Lære mer om sopp og skogshager
Besøke et Permakultur prosjekt som tar utgangspunkt i sosiale nettverk.

Program

Lørdag 21. september

  • 10 00 Ankomst på Jevnaker ( det er mulig å ankomme hos Trude fredag kveld hvis det passer bedre )
  • 11 00 Introduksjonsrunde. Program og logistikk. ”Skogshage, Permakultur og sopp” foredrag av Jennifer McConachie. Dyrking av sopp på tømmer og flis.
  • 13 00 Lunsjpause
  • 14 00 Skoghage verksted: Skoghagemetode i praksis i Jevnaker hage. Design & Utplanting inkl. jorddekking, mykkorhiza og nitrogen fiksering.18 00 Kveldsmat
  • 20 00 Samtale om dagens opplevelser, sosial sammenkomst.


Søndag 22. september

  • 08 00 Frokost.
  • 09 00 Mer om sopp og trær, anledning til å følge opp arbeid fra dagen før. Salg av produkter fra Efferus. Diplom og videregående Permakultur fordypning. Veien videre, evaluering.
  • 13 00 Lunsj
  • 14 00 Etter lunsj er dere hjertelig velkomne til å kose dere i Jevnaker Hage, her er det også en grillhytte man kan slappe av inne i. Avreise

Opplysninger

Kurset vil koste mellom 1 500,- kr. og 2 000,- kr. per person. Dere velger selv hvor mye dere har råd til å betale. Dette gir de som har en stram økonomi anledning til å delta, ved å velge å betale mindre. Vi gjør dette for å vise bror og søsterskap i økonomien. Dette er ”hard-core” Permakultur og vi tror det er helt i tråd med Permakultur etikken at vi tar vare på verden, på hverandre og på fremtiden ved å dele det vi har til overs. God mat og drikke skal vi også ha, og dere er alle veldig velkomne til å ta med egne bidrag, kanskje noe selvdyrket ? Del også gjerne hvis dere har noe spesielt dere vil vise oss eller fortelle om, eller et kunstnerisk bidrag.

Kursavgiften inkluderer mat, men ikke overnatting. Det er flere muligheter på stedet hjemme hos Trude, som bor rett ved siden av Jevnaker Hage nå. Madrasser på gulvet, telt i hagen med gode gjestesenger,
noen få egne rom for de som er først ute. Ta direkte kontakt med Trude om dette. Overnatting koster kr 150,- pr natt pr person, man kan ta med sengetøy eller sovepose eller avtale annet (oppredd seng koster kr 100,- ekstra pr natt) Det finnes også flere Airbnb muligheter på og i nærheten av Jevnaker (for dere som ikke er i dette systemet fra før så kan dere få litt rabatt ved å bruke linken:
https://www.airbnb.no/s/homes?query=jevnaker&refinement_paths%5B%5D= %2Fhomes&place_id=ChIJZ3Jf6paoQUYRvgoDt_iW5_Y&map_toggle=true&s earch_type=UNKNOWN&allow_override%5B%5D=&s_tag=PxzKUzEt

Kontakt Trude i god tid hvis dere har problemer med å finne en løsning til overnatting, hun vil hjelpe dere med å finne noe. Vi ber dere betale kurs kontingenten så snart som mulig, med frist senest 15. august.
Vi trenger en minimum av 10 påmeldinger for å få økonomien til å gå rundt. Viser det seg at det er for få, avlyser vi samlingen og betaler hele summen tilbake til de som har betalt. Vi har begrenset antall plasser, så her gjelder ”første til mølla” prinsippet.

Vennligst betal inn på konto 1254 05 48577 Jan Bang Miljøråd.
Merk betalingen: ”PK Fordypningstreff 2019, ditt navn og epost”.

Vi lager sesongbasert veganmat, så langt som mulig lokal og økologisk – glutenfritt er også mulig hvis dere gir Trude beskjed i god tid om dette. Ved andre behov og ønsker må vi be dere om å ta med eventuelle alternativer selv.Gleder oss til å se dere og satser på en kjempehelg med gode permakulturister!
Flere spørsmål? Bare ta kontakt via epost eller ring Jan: 48 12 96 53
Så snart vi ser innbetaling i banken sender vi bekreftelse.

Hilsen fra
Trude trude@makezense.no
Jan jnbng49@gmail.com
Jennifer electriclane@gmail.com

Detaljer

Start:
21/09/2019 -10:00
Slutt:
22/09/2019 -14:00
Kategori for Arrangement:

Sted

Jevnaker hage
Bergerbakkvegen
Jevnaker, 3520 Norge
+ Google-kart